Direktlänk till inlägg 30 september 2012
I helgen invigde jag min bakform, passade bra då mina tjejjor jag fått den av var på besök.
Jag invigde även min tårtbok, Lomelinos tårtor,
men jag ändrade receptet lite då jag inte hade en form som var 15cm utan 20cm.
Så receptet nedan räcker nog till minst 15 personer !
CHOKLAD & ESPRESSOTÅRTA
Botten:
100gr smör
5½ dl mjöl
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
4 dl socker
3 Ägg
2 3/4 dl mjölk
2 dl starkt kaffe
Gör så här:
Sätt ugnen på 175grader
Ta två formar som är 20 cm i diameter (eller baka i två omgångar i samma form), smöra och bröa dem.
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta med alla torra ingredienser i en bunke, blanda dessa och blanda sedan ned övriga ingredienser i omgångar.
Fördela smeten i formarna, in u gna i ca 25-30 min känn med provsticka när de är klara.
Låt sedan tårtan stå i formen ca 10-15 innan du vänder formen uppochned för att få ut den (då lossnar den bättre)
Låt bottnarna stå i kyl någon timma innan du delar dem på mitten, då smular de inte lika mycket.
Frosting:
300gr mörk choklad
350 gr smör
4-5 dl florsocker
2 dl kakao
1 tsk vanilj
5 msk espresso
Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad eller i micro.
Vispa smören till en jämn ljus smet, sicka ned kakao & flocksocker i smöret lite i taget.
Blanda i den smälta chokladen (som helst nu ska ha svalnat till rumstempratur)
Tillsätt espresson lite i taget tillsammans med vanilj.
Ta ut de två bottnarna som nu är delade till sammanlagt fyra bottnar, bred frosting på varje botten och sedan frosting runt hela tårtan & över, ett tunt lager ! Sedan in i jyl ca 15min.
Ta sedan ut tårtan och bred på resten av frostingen (som kan stå i rumstempratur medan tårtan står i kylen) på så sätt får du ett jämnare lager frosting på tårtan!
Dekorera efter tycke och smak !
Enjoy !
Kan säga att den inte var så lite god .....
Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.