MissVivis synvinklar

Direktlänk till inlägg 12 juli 2012

Att gå till psykolog...

Av Vivi - 12 juli 2012 10:00

Ibland finns det situationer man inte kan reda ut själv. Om man t.ex  inte mår så bra, om man inte får livet att fungera längre , om man inte vet hur man ska gå vidare. Då är det bra att söka hjälp, då är det kanske dags att besöka en psykolog.

En psykolog är egentligen inte en Nisse som ber dig lägga dig på en soffa och bara vill prata om din barndom,

en bra psykolog är en person som hjälper dig att förstå varför och hjälper dig att hitta sätt att hantera ditt liv på ett sätt som gör att du börjar må bättre. Det finns något som kallas KBT (kognitiv beteende terapi) som handlar om att aktivt jobba med dig själv, dina tankar och ditt beteende. Du får helt enkelt verktyg att jobba med för att förbättra ditt beteende och ditt mående.  Detta är en terapiform som jag tycker är riktigt bra.Terapi är något som jag egentligen tycker alla människor borde få chansen att pröva, det är helt enkelt som en utbildning i dig själv, 20 poäng i självkunskap !

Det spelar inte heller någon roll hur självanalytisk du är, det är ändå en helt annan sak att besöka en psykolog/terapeut.


Själv har jag tagit hjälp av psykologer vid två tillfällen i mitt liv, en gång när jag var strax över 20år och befann mig i en väldigt jobbig situation och andra gången var nu i år.

Detta är absolut inte något jag skäms över även om det inte är något jag pratar vitt och brett om heller, jag tycker som sagt det är viktigt att be om hjälp när man behöver det och jag behövde det.

Jag kunde inte sova ordentligt, hade hjärtklappning, yrsel, illamående ... det är några av de rent fysiska symptomen, så jag sökte hjälp.

Jag har äntligen tagit tag i en del saker som jag burit på väldigt länge. Det finns situationer som har uppstått i mitt liv som har lett till att jag ändrat mitt beteende på ett negativt sätt, inte mot andra men mot mig själv.

Detta är nu något jag jobbar på & jag mår mycket bättre.


Det är tyvärr inte alla som får hjälp och det av olika anledningar. Vårdcentralerna bestämmer olika, kommunerna har olika resurser osv.

Om du däremot mår dåligt är det viktigt att du iaf försöker få hjälp. Ring din vårdcentral, berätta hur dåligt du mår och här är det viktigt att inte att inte skrapa med foten och be om hjälp lite fint, berätta verkligen hur du mår, överdriv om du behöver och be om hjälp, be gärna ett längre läkarbesök än vanligt.

Sedan finns det alltid privata psykologer, men det är naturligtvis mycket dyrare än att få hjälp via vårdcentral.


Så det jag egentligen vill berätta med att dela med mig av detta är att det är bra att söka hjälp när man behöver den, att man måste stå på sig och försöka orka. Ta hjälp av nära och kära om man behöver det.

Ingen kommer dra upp dig, inte ens psykologen, i slutändan måste du göra det stora förändringarna själv, men alla behöver hjälp ibland !


En liten bikt ....

 


 

 
ANNONS
 
Mia

Mia

12 juli 2012 11:05

Du har så rätt, ibland behöver man mer hjälp sån som de närmsta inte kan hjälpa en med, där kroppen säger ifrån för att den faktiskt inte orkar längre med allt som samlas i själen. Inte är det en svaghet heller att våga söka hjälp, snarare en styrka att lyssna på sitt innersta och för att orka komma tillbaka till livet på riktigt igen.

Behövde själv söka hjälp för några år sedan, men den första jag träffade mådde jag ännu sämre utav (skulle skrika ut saker, stå och göra övningar ihop), henne fick jag med rekommendation av min dåvarande chef - helt värdelöst för mig. Sen fick jag en via vår sjukvård på jobbet i stället, som jag letade rätt på själv, och då handlade det mer om den terapin du nämner - mycket bra men jag var nog inte redo för henne heller då (eller mitt egna innersta kanske man ska säga) och slutade där för tidigt (skulle ju reda ut själv hmmmmmm ensam är inte stark vilket jag ju egentligen visste). Tog därför längre tid än nödvändigt för att komma ur och tillbaka :-( men något lärde jag mig ju av det också!

Kraaaaaaaaaaaaaaamisar!

http://fredthevov.blogg.se

 
Hanna

Hanna

12 juli 2012 15:38

Väldigt sant! Och verkligen inget att skämmas över så det är bra att du inte gör!
Psykologer finns där för att hjälpa och för att stödja, men precis som du säger så är det du själv som får göra den stora förändringen.
Jag har själv tagit hjälp av vårdcentralen när jag mått dåligt psykiskt. Fast jag har haft många dåliga eerfarenheter av psykologer tyvärr.

MÅNGA KRAMAR.

http://hannastankar.bloggplatsen.se

 
Bodypalace

Bodypalace

13 juli 2012 13:01

Jag ska börja plugga psykologi nu på universitetsnivå. Tyvärr blev jag bara reserv till socialpsykiatrisk vård som var den utbildningen jag ville ha i första hand.

http://bodypalace.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vivi - 17 augusti 2016 09:07

Det är något speciellt med de där första.... Första tårtbiten Första steget Första resan ..... Första karusellen !!                    Det kommer inte bli det sista .... speciellt det lilla parisehjulet Emil älskade ...

Av Vivi - 13 augusti 2016 10:15


Jag har gått upp något kilo och det är nog för att mitt hjärta blivit så tungt så tungt. Jag tror mammahjärtan ofta väger tyngre än andras..... (och vissa pappan-hjärtna med så klart). Det är en massa spännande på gång i våra liv nu och mycket av d...

Av Vivi - 9 augusti 2016 09:56


Semester.... ahhhh ljuvliga semester.... typ! Okej jag får faktiskt vara liiite bitter att hösten började samtidigt som min semester och för att det faktiskt är lite svårt att slappna av när man förbereder för flytt. Dessutom så fick vi ställa in...

Av Vivi - 17 juli 2016 12:00


Jag läste just en fantastiskt sorglig krönika av Staffan Landin (läs den gärna här). Den handlar om flyktingfrågan och framförallt om det orimliga hat den frågan väcker och troll .... jävla troll. Jag har ingen sympati för de människor som via r...

Av Vivi - 18 juni 2016 16:03


.. SER JAG UT NÄR JAG FÖRSÖKER GÖRA SIT-UPs.....

Lite mer om MissVivi


Kontakt:
missvivi@hotmail.se

Veckans tips

Bloggträff 7 Maj i Skåne !!

   

FACEBOOK

Instagram

30 besvarade frågor

Kategorier

Hitta i bloggen

Bloggisar

Roligheter

Bloggar jag läser

Något jag brinner för...

Stöd frisk och Fri, föreningen mot ätstörningar

SMS

Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.

 

Här har jag varit

För ett år sedan.....

Arkiv

Hitta recept

Matbloggstoppen

Köp en recension

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

Ragga besökare

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se