MissVivis synvinklar

Direktlänk till inlägg 25 juni 2012

H E N ....

Av Vivi - 25 juni 2012 14:45

Ibland har jag svårt att bestämma mig när det kommer till vissa diskussioner. Antingen för att jag tycker båda sidor har bra argument eller så vill jag inte välja en sida då jag anser mig varken ha intresse eller tillräcklig kunskap.

Jag vet ju precis vad jag står när det gäller vargjakt, psykvård för unga, feminism, palestina konflikten osv,, men vad det gäller HEN-diskussionen har jag inte haft allt för mycket åsikter.... tills nu!


Så nu gör jag det , jag kastar mig in i hen-debatten ... detta ord som tydligen kan väcka så otroligt starka känslor, ungefär lika starka som ordet neger t.ex , vilket jag personligen tycker blir lite löjligt....
För det är ju faktiskt bara ett ord.

Jag får erkänna att jag först inte riktigt förstod innebörden av ordet hen, jag trodde det var något man använde för att göra barn könsneutrala, men riktigt så är det inte. Detta har bland annat denna kloka bloggerska lärt mig ! 
Det handlar inte om att byta ut hon eller han utan att använda hen om man inte vet om det är en hon eller han.
Ordet har dessutom större praktisk nytta än man tror...
Jag pratade med en datatekniker i helgen och han upplyste mig om hur otroligt mycket enklare det är att skriva manualer och liknande när man kan använda hen.
När han t.ex skulle skriva en manual till fabriksmedarbetare i en branch där 95% är män , så tyckte han att det kändes otroligt tråkigt att skriva "han" då faktiskt 5% ändå var kvinnor branchen.

Jag har med andra ord bestämt mig för att det här med hen är en bra grej, jag gillar det !
Det kommer nog ta tid innan jag lär mig använda det, men om folk tog och tänkte bort alla fördomar och åsikter och insåg den praktiska nyttan av ordet så skulle vi nog använda det mer!

En klok människa kan ändra åsikt när hen blir överbevisad eller helt enkelt får rätt kunskap!

   

 
 
Patricia

Patricia

25 juni 2012 16:06

Vi ligger på Ekerum's camping, så det är ju inte så långt från bron. Vart på Öland bodde du då?

Haha nej när det regnar finns det inte så mycket att göra. Vi for över till Kalmar idag.

Stor kram

http://patriciac.blogg.se

 
Rinki

Rinki

25 juni 2012 16:55

Jag har sett många använda hen i syfte att mer poängtera att denna person skulle kunna vara både tjej och kille (alltså ingen relevans för det personen har sagt). Men jag är ändå skeptisk, även om jag tycker att det låter som en lösning för företagsmanualer så hade vi en diskussion i sexualitet och genus-kursen om detta och faktum är att en sådan här liknande debatt har uppkommit tidigare kring ordet "androgynt" då man ville gå ifrån att det fanns kvinnliga respektive manliga saker/attribut etc.

Men som min lärare påpekade så var det då många feminister som var i spetsen när denna diskussion exploderade (någon gång på 80-talet) men faktumet kvarstod menade han, att kvinnor dessvärre ändå hamnar i underläge. Det heter trots allt "ANDRO"- vilket är ett annat ord för manligt/man, inte Gynandro eller något åt det hållet. Så egentligen så speglas patriarkatet där också, det är "dem" som drar i tåtarna bakom kulissen. Men det är en intressant diskussion och som sagt kan jag hålla med om att det kanske skulle fungera i manualer. Men efter all denna diskussion kring hen och med tanke på att så många tycker att uttrycket är löjligt, har jag smått svårt för att ta termen på allvar, skulle jag därmed stöta på ordet "hen" i en arbetsmanual så ja... :P

Sedan, att använda hen för att vara könsneutral tycker jag är rätt onödigt på något sätt.

;) Förlåt för långt och utdraget babbel ^^. Hoppas att du överlevde.

Sv: Yes, det var ju Rea på Ikea, dock så fann vi inga reafynd, men brukar väl ofta var så. Soffan som var read var i vit klädsel och det vet jag inte om jag vågar ha, hehe.

Gekås har jag aldrig varit på, skulle gärna dit vid tillfälle då eftersom jag har hört att de har väldigt prissänkta varor på saker som man hittar ute i affärerna (de "vanliga") väldigt dyrt.

Själv hade jag en väldigt lugn midsommar också, det var jag, E och hans mammas samt hennes pojkvän som var här hemma och åt middag tillsammans och spelade spel på kvällen.

Skönt att höra att du hade det bra också!

Kram

http://rhulth.wordpress.com

 
Eleonore

Eleonore

25 juni 2012 17:07

Håller med om att detta är en svår debatt att ge sig in i, ordet är ju i praktiken bra men tycker det har kommit att missbrukas och fått en negativ ton. Gillar själv inte ordet men gillade tankesättet som datateknikern hade :)
Hoppas ni hade en fin midsommar, ibland är det skönt att inte göra så mycket och bara njuta av dagen :) Haha ja det är ju ett par dagar kvar tills du gissat på nedkomsten och mycket kan ju hända! Hoppas dock jag har rätt i att den lilla kommer imorgon ;)
Kramar fina du!

http://fikamed.wordpress.com

 
chris

chris

25 juni 2012 17:51

jag kommer nog inte använda det ordet även om det kan vara bra i visa sammanhang!

http://chriisss.blogg.se

 
madelein - mamma till sex

madelein - mamma till sex

25 juni 2012 20:40

Ja det där är en intressant debatt helt klart .-)
Ja, vi kör på med bloggkärlek när vi känner för det :-)

http://madelein.se

 
Kashaya

Kashaya

25 juni 2012 22:19

Tycker det är praktiskt om man kan slippa skriva han/hon då man vänder sig till båda könen.=)

Sv. Ja man är verkligen medlem på en himla massa ställen

http://kashaysblogg.blogspot.com

 
Kashaya

Kashaya

25 juni 2012 22:20

Skönt att slippa han/hon då man vänder sig till båda könen.=)

Sv. Ja man är verkligen medlem på en himla massa ställen

http://kashaysblogg.blogspot.com

 
Fnulan

Fnulan

25 juni 2012 23:14

Men jaaaa såklart!! Inte alls tänkt på det så!!!
KRAMEN

http://bloggfamiljen.se/fnulan

 
Patricia♡ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Patricia♡ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

25 juni 2012 23:51

Jo men skriv upp lite ställen som är värda ett besök. Böda är väl en av de finare stränderna åt Norra Öland, eller är det också en "turistfälla". Har man bott här har man säkert sina smultronställen dit turisterna inte hittar:)

Haha ja, Köpingsvik har jag bott på Camping i också, på Klinta camping. Men denna gången fick det bli Ekerum. Det var så fräscht sist vi bodde här så därför föll valet här denna gången också.

Kramar

http://patriciac.blogg.se

 
Thessan

Thessan

26 juni 2012 08:40

hatar datastrul! sitter på biblioteket idag igen bara för att det inte funkar hemma =( men du har ju inte heller så långt kvar till ledighet, hitta på nåt kul? hoppas du får en fin dag!

http://amigurumiblogg.bloggplatsen.se

 
trollet

trollet

26 juni 2012 09:44

Det var inte riktigt så det blev introducerat... utan just på barn... kan absolut förstå nyttan i andra sammanhang=)
Idag grönan med uppehåll och solchans;)

http://www.lchftrollet.blogg.se

 
Linda

Linda

26 juni 2012 21:52

Det datateknikerna säger låter bra...men jag tror inte att jag kommer att använda mig av hen någon gång. Är inte jättebra insatt i ämnet...men har det inte lite att göra med flickor ska inte vara för mkt flickor och pojkar inte för mkt pojkar s.a.s Inte för mkt rosa och flickigt och inte för mkt bilar och pojkigt. Det finns ju folk som klär sin lille pojke i rosa och det finns människor som tycker att flickor får för mkt rosa och inte får välja, kanske hade hon valt bara blått och bilar. (hoppas du förstår vad jag menar) Jag anser då att bilar och traktorer finns i små pojkar utan att vi behöver tvinga dem på det lika lite som vi ska tvinga dem på dockor och rosa. Små barn sköter det här så bra själva. Min yngsta dotter var väldigt tidigt rosa och flickig och båda mina pojkar har tittat och tjoat efter bilar och traktorer utan att vi har tvingat dem. Jag tror inte att vi ska sätta barn i fack och vi ska låta dem vara flicka pojke. Jag är inte helt säker men jag tror iaf att jag har läst om detta i just hendiskussioner...om inte så är väl det här en annan diskussion ;-)
Hoppas du liksom vi har haft en tisdag utan regn :-)
Kram Linda

http://www.enlitenvra.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vivi - 17 augusti 2016 09:07

Det är något speciellt med de där första.... Första tårtbiten Första steget Första resan ..... Första karusellen !!                    Det kommer inte bli det sista .... speciellt det lilla parisehjulet Emil älskade ...

Av Vivi - 13 augusti 2016 10:15


Jag har gått upp något kilo och det är nog för att mitt hjärta blivit så tungt så tungt. Jag tror mammahjärtan ofta väger tyngre än andras..... (och vissa pappan-hjärtna med så klart). Det är en massa spännande på gång i våra liv nu och mycket av d...

Av Vivi - 9 augusti 2016 09:56


Semester.... ahhhh ljuvliga semester.... typ! Okej jag får faktiskt vara liiite bitter att hösten började samtidigt som min semester och för att det faktiskt är lite svårt att slappna av när man förbereder för flytt. Dessutom så fick vi ställa in...

Av Vivi - 17 juli 2016 12:00


Jag läste just en fantastiskt sorglig krönika av Staffan Landin (läs den gärna här). Den handlar om flyktingfrågan och framförallt om det orimliga hat den frågan väcker och troll .... jävla troll. Jag har ingen sympati för de människor som via r...

Av Vivi - 18 juni 2016 16:03


.. SER JAG UT NÄR JAG FÖRSÖKER GÖRA SIT-UPs.....

Lite mer om MissVivi


Kontakt:
missvivi@hotmail.se

Veckans tips

Bloggträff 7 Maj i Skåne !!

   

FACEBOOK

Instagram

30 besvarade frågor

Kategorier

Hitta i bloggen

Bloggisar

Roligheter

Bloggar jag läser

Något jag brinner för...

Stöd frisk och Fri, föreningen mot ätstörningar

SMS

Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.

 

Här har jag varit

För ett år sedan.....

Arkiv

Hitta recept

Matbloggstoppen

Köp en recension

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

Ragga besökare

Ovido - Quiz & Flashcards