MissVivis synvinklar

Direktlänk till inlägg 4 januari 2011

Cichen Itza !

Av Vivi - 4 januari 2011 10:15

Det är väl hög tid för ännu ett inlägg från Mexico resan !

Den sista utflykten vi gjorde innan vi åkte hem var ett besök i den historiska staden Chichen Itza som en ett av världens sju nya underverk (av de gamla underverken finns bara Cheopspyramiden kvar).

 

Vi åkte med Vings arrangör till Cichen Itza och det kostade ungefär 600-650kr / person ( 89 USD) och då ingick resa, inträde, guide, stor lunchbuffé & ett kort besök i en charmig lite en stad på hemvägen (flåt.. har glömt namnet). 

Jag är väldigt glad över att ha sett denna fantastiska stad och fått känna historiens vingslag, favoriten var den fantastiska pyramiden El Castillo, den var väldigt mäktig.

 

El Castillo - Slottet

    

 

    

 

Framförallt är det ju otroligt fascinerande hur kunniga Itza & Maya indianerna var, visst ni att när det är vår- och höstdagjämning så faller solljuset på pyramiden så ett sicksack mönster bildas på pyramidens sidor, detta ska föreställa en orm som krälar upp på våren och ned på hösten!

 

Något som också är oerhört fascinerande är deras bollplaner och i Chichen Itza hittar du den största, Juego del pelota.

Just på denna plan tror forskare att spelarna haft hjälpmedel då den är så stor, men annars spelade de genom att försöka få en tre kilo tung lerboll genom ringar som satt uppe på  sluttande väggar. Efter matchen offrade man lagkaptenen i det vinnande laget till gudarna (the best to the best).

Hmmm ... undrar vad det gjorde för spelkänslan & spelmoralen....   

 

Se hur välbevarade inskriptioner & reliferna är

trots att de är ca 1000-1500 år gamla.

 

  

 

   

 

 

 

Bollplanen!

  

 

Här skulle bollen igenom

    

 

Något du också hittar i Chicken Itza förutom en massa intressanta ruiner & inskriptioner är hundratals försäljare, jämnt kommer det fram någon försäljarNisse med ett föremål och säger " One dollar One dollar Mam´, very cheap, almost free". Vi köpte faktiskt en del souvenirer här, det är inte mycket billigare än i butikerna, men här kan man pruta !

Du kan hitta otroligt vackra träarbeten här och ofta ser du hur de täljer fram figurer på plats, vilket kanske gör det lite mer speciellt att ta med sig hem.

 

En liten pyramid & en rund Mayakalender fick följa med hem!

  

 

Den fina kyrka såg vi i "den där" staden vi stannade till i på hemvägen

  

 

Det var verkligen ett jätte intressant besök och jag ångrar inte att vi gjorde det, men om jag ska vara ärlig... Cobautflykten var bättre!

Så om ni åker till Mexico och vill se pyramider, men inte känner att ni måste se den mest kända så rekommenderar jag Coba! 

Resan är lite kortare till Coba &  man får faktiskt väldigt mycket för pengarna.

 

 

 
 
Mia

Mia

4 januari 2011 13:23

Där va min lillebror för massa år sen, han tyckte det var fantastiskt där men fick svindel av att klättra både upp o ner.

Ja lite lat ska man ju få vara när det är lite ledigt, skönt att det inte var fler lediga dagar, orkar inte ha ledigt för länge med allt käk o bara sitta om vädret inte tillåter uteliv.

Den här veckan också som är "konstig" sen blir det som vanligt ett tag igen!

kramelikram

http://www.fredthevov.blogg.se

 
Zarah-Lou

Zarah-Lou

5 januari 2011 00:44

hm, undrar om det är samma sport som vi fick se in action under Xcarets fantastiska Mexicoshow? Fast där sade de att bollen vägde 4 kg och var gjord av läder.. sedan skulle den igenom ringar som satt på väggarna sådär och man fick bara "slå" bollen med hjälp av höfterna! Helt sjukt att se! :D

Ser inte ut att ha varit sååå mycket folk? Vad skönt!
Vi åkte aldrig dit tyvärr, vi blev lite avskräckta när vi råkade se ett vykort därifrån och det MYLLRADE av folk nedanför pyramiden! *LOL*

http://zarlei.com

 
Sussi

Sussi

5 januari 2011 07:44

Varje gång vi är ute och reser försöker vi alltid åka på någon utflykt. Helst till något historiskt. Båda dom resorna ni gjorde skulle jag ha velat göra. Det är så intressant att höra historian och se byggnaderna. Där är dom lite mer försiktiga med grejerna än vad vi hemma i Sverige har varit. Så mycket som förstörts och tagits bort!!

Jag har tid för service på min bil slutet av januari. Jag funderar på att strunta i den nu om jag ändå ska sälja min bil inom några månader. Jag säljer alltid till bilhandeln jag köper den nya i. Spar så mycket problem och tid..

Kramisar

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

 
Ingen bild

jessica 1970

7 februari 2011 20:50

Vi åker till mexico i feb eftar att ha läst om era utfärder har vi bestämt för att boka cobe med ving och chechin itza på egen hand.Vi kommer även att boka simmning med delfiner via nätet.Tack för bra tips

Vivi

8 februari 2011 08:20

Vad roligt att jag kunde hjälpa till!! Cobe var helt fantastiskt !! Ja alla utflykterna var underbara & Mexico är ren pur kärlek!! Ni kommer ha det underbart, jag är riktigt avundsjuk ;)
Trevlig resa!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vivi - 17 augusti 2016 09:07

Det är något speciellt med de där första.... Första tårtbiten Första steget Första resan ..... Första karusellen !!                    Det kommer inte bli det sista .... speciellt det lilla parisehjulet Emil älskade ...

Av Vivi - 13 augusti 2016 10:15


Jag har gått upp något kilo och det är nog för att mitt hjärta blivit så tungt så tungt. Jag tror mammahjärtan ofta väger tyngre än andras..... (och vissa pappan-hjärtna med så klart). Det är en massa spännande på gång i våra liv nu och mycket av d...

Av Vivi - 9 augusti 2016 09:56


Semester.... ahhhh ljuvliga semester.... typ! Okej jag får faktiskt vara liiite bitter att hösten började samtidigt som min semester och för att det faktiskt är lite svårt att slappna av när man förbereder för flytt. Dessutom så fick vi ställa in...

Av Vivi - 17 juli 2016 12:00


Jag läste just en fantastiskt sorglig krönika av Staffan Landin (läs den gärna här). Den handlar om flyktingfrågan och framförallt om det orimliga hat den frågan väcker och troll .... jävla troll. Jag har ingen sympati för de människor som via r...

Av Vivi - 18 juni 2016 16:03


.. SER JAG UT NÄR JAG FÖRSÖKER GÖRA SIT-UPs.....

Lite mer om MissVivi


Kontakt:
missvivi@hotmail.se

Veckans tips

Bloggträff 7 Maj i Skåne !!

   

FACEBOOK

Instagram

30 besvarade frågor

Kategorier

Hitta i bloggen

Bloggisar

Roligheter

Bloggar jag läser

Något jag brinner för...

Stöd frisk och Fri, föreningen mot ätstörningar

SMS

Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.

 

Här har jag varit

För ett år sedan.....

Arkiv

Hitta recept

Matbloggstoppen

Köp en recension

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

Ragga besökare

Ovido - Quiz & Flashcards