MissVivis synvinklar

Direktlänk till inlägg 5 oktober 2010

Att skriva eller inte skriva... det är frågan...

Av Vivi - 5 oktober 2010 14:45

Har suttit och funderat lite om det här med bloggande, varför man gör det och om det finns gränser för vad man får skriva om. Är gränserna flyttbara och får någon bestämma vad du får skriva och om du får skriva ??


Jag har ju snuddat vi detta ämne innan, jag tycker man ska ta ansvar för det man skriver och kunna stå för det. 

Det finns ju faktiskt en del lagar man måste följa & de flesta bloggplatser och bloggsidor accepterar inte att man hänger ut folk med namn eller foto, inte heller "hets mot folkgrupp" som det brukar heta, är tillåtet.

Sedan hur detta följs realiteten är en annan femma.

Vi kan iaf konstatera att det finns vissa ramar man bör hålla sig inom...

 

Hur är det då när en privatperson eller företag lägger sig i vad du skriver?

När din arbetsplats har åsikter om din privata blogg?!

Är detta okej ? Är detta något du som anställd måste acceptera ?

Min egen åsikt är att så länge du inte nämner namnet på företaget, skriver om själva företager eller ligger ute med ditt eget namn, så tycker jag nog att man borde få skriva vad & hur man vill i sin blogg.  

Vad tycker ni ?

Vart tycker ni gränserna går ?

 

  

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

Rödöra

5 oktober 2010 15:54

vad som är OK att skriva om sin arbetsgivare är beroende av vilken roll du själv har i företaget , är man som du t.e.x receptionist har man ju en väldigt "öppen" roll i företaget , man syns och hörs väldigt mycket och bör vara medveten om att man kan skada sin arbetsgivare med i princip allt man skriver , man bör tänka sig för en extra gång innan man skriver något , det är ju kanske inte så trevligt för någon som ringer till företaget att hamna hos någon på vars blogg man läst att personen ifråga kanske inte tycker om varken sitt arbete eller företaget , sunt förnuft får som i de flesta fall avgöra var gränsen går !

Vivi

5 oktober 2010 16:35

I mitt fall kan man inte hitta mitt namn eller företaget jag jobbar för i samband med min privata blogg. När så inte är fallet tycker jag nog egentligen man får skriva vad man vill. Det är min personliga åsikt, hade däremot bloggen kunnat kopplas till min person eller till ett företag så hade det varit en helt annan sak! :)

 
Ingen bild

Rödöra

5 oktober 2010 18:35

Din personliga åsikt är just detta , personlig alltså , har man en blogg där man enkelt kan hitta både namn och bild på bloggaren är det ju idag en enkel sak att identifiera både bloggare och arbetsplats , internet är ju den moderna "skvallerkärringen" .....man kan som blogga tycka att man har all rätt att skriva vad man vill , jag håller inte riktigt med om detta, det är idag så väldigt enkelt att såra någon med en klumpig kommentar eller för den delen skada sin arbetsgivare, om man inte tycker om sin arbetsplats/givare så bör man kanske överväga att hitta något annat ,känns lite mer konstruktivt än att skriva ner sin arbetsplats/givare , eller hur? , detta är då min personliga åsikt :-)

Vivi

6 oktober 2010 08:45

Håller med om att man i allmänhet inte ska skriva saker som sårar, men det skriver jag också i mitt inlägg, du ska kunna stå för det du skriver & jag tycker själv personangrepp inte är okej.

Din kommentar kändes väldigt riktad till just till mig och min blogg så jag ska svara personligt...

Klart att det finns sätt att hitta en blogg om man letar lite och man är aldrig helt anonym om man har fotografier på sig själv. Jag hävdar fortf. att man ska få skriva fritt om ej namn på företag eller person nämns, men man måste kunna stå för det du skriver! Sedan är det också en annan sak om du har en väldigt offentlig blogg med mycket läsare eller när du har en "känsligt yrke" som lärare/polis osv.

I mitt fall så vet jag att ett fåtal personer på mitt jobb vet min bloggadress, sedan är det klart att det kan spridas vidare. När jag skriver försöker jag vara tydligt med att skilja på arbetsplats & arbetssituation. Dessutom är mina känslor & önskemål vad det gäller min arbetssituation inte hemliga, jag har varit öppen med dessa t.o.m med mina chefer.

 
absolutjohan

absolutjohan

5 oktober 2010 21:01

Jag la inte ut namn på företag eller var jag jobbade då detta hände, men satan i gatan så mycket skit jag fick för att jag sa vad jag tyckte.

http://absolutjohan.se

 
Sussi

Sussi

6 oktober 2010 08:31

Jag håller mig lite privat med jobb och namn på mina vänner och sambo. Men det är ett val jag gjort. Visst kan man skriva om allt men man måste då också vara beredd på att få det hett om öronen. Alla väljer.. Egentligen finns det väl inget rätt eller fel. Allt är ju inte lagligt.. tack och lov :)

http://allt-om-inget.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Rödöra

6 oktober 2010 10:01

Ja, som sagt , sunt förnuft måste få råda , tycker rent personligt ändå att man bör vara väldigt diskret i sin framtoning med avseende på arbetsplats/givare , det är inte alltid lämpligt att blanda ihop yrkesrollen med den privat ! , min kommentar var förövrigt inte personligt riktad utan mer av allmän karaktär , det finns så många bloggar och andra forum där folket bakom tycks ha ett jättelikt hävdelsebehov , jag blir lite avtrubbad och mätt på folk som hela tiden måste trycka ner andra , de blandar friskt ihop sitt privatliv med sin yrkesroll och fullkomligt ordbajsar ned sina bloggar med en massa ovidkomande ämnen. dock måste jag också då i sammanhanget säga att jag tycker du klarat av att hålla en positiv inställning till dina medmänniskor i ditt bloggande ! ,,,,

Vivi

6 oktober 2010 10:57

Okej, då läste jag in för mycket i kommentaren.

Jag står fortfarande fast vid ordets frihet när man bloggar, iaf om du inte kan koppla samman person eller företag, men självklart kan man försöka vara lite diskret. ochycker Jo det är riktigt tråkigt med bloggar som bara kastar skit över andra bloggare, personer eller företag, bättre att skriva positivt om folk och har man något negativt att säga kanske man istället bör ta detta personligen.

Tack så mycket!

 
Zandra

Zandra

9 oktober 2010 23:29

Jag tycker nog man får skriva vad man vill så länge man inte hänger ut någon. Eller skriver så att andra kan lista ut vem man pratar om.

http://drak.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vivi - 17 augusti 2016 09:07

Det är något speciellt med de där första.... Första tårtbiten Första steget Första resan ..... Första karusellen !!                    Det kommer inte bli det sista .... speciellt det lilla parisehjulet Emil älskade ...

Av Vivi - 13 augusti 2016 10:15


Jag har gått upp något kilo och det är nog för att mitt hjärta blivit så tungt så tungt. Jag tror mammahjärtan ofta väger tyngre än andras..... (och vissa pappan-hjärtna med så klart). Det är en massa spännande på gång i våra liv nu och mycket av d...

Av Vivi - 9 augusti 2016 09:56


Semester.... ahhhh ljuvliga semester.... typ! Okej jag får faktiskt vara liiite bitter att hösten började samtidigt som min semester och för att det faktiskt är lite svårt att slappna av när man förbereder för flytt. Dessutom så fick vi ställa in...

Av Vivi - 17 juli 2016 12:00


Jag läste just en fantastiskt sorglig krönika av Staffan Landin (läs den gärna här). Den handlar om flyktingfrågan och framförallt om det orimliga hat den frågan väcker och troll .... jävla troll. Jag har ingen sympati för de människor som via r...

Av Vivi - 18 juni 2016 16:03


.. SER JAG UT NÄR JAG FÖRSÖKER GÖRA SIT-UPs.....

Lite mer om MissVivi


Kontakt:
missvivi@hotmail.se

Veckans tips

Bloggträff 7 Maj i Skåne !!

   

FACEBOOK

Instagram

30 besvarade frågor

Kategorier

Hitta i bloggen

Bloggisar

Roligheter

Bloggar jag läser

Något jag brinner för...

Stöd frisk och Fri, föreningen mot ätstörningar

SMS

Sms:a FRISK50 eller FRISK100 till 729 80 så skänker du 50 eller 100 kr.

 

Här har jag varit

För ett år sedan.....

Arkiv

Hitta recept

Matbloggstoppen

Köp en recension

Köp en recension på min blogg på blogvertiser.se

Ragga besökare

Ovido - Quiz & Flashcards